Przepis została dodana w dniu: 04.03.2010
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2340 osób!
Na zdrowie!
Ciasto:
podgrzać miód, aż się rozpuści, zostawić do ostygnięcia. Mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier, sodę, jajka i miód. Zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części, rozwałkować i piec kolejno na blasze (najlepiej na papierze do pieczenia) w temperaturze 180 stopni 15 minut. Na ostatni rozwałkowany placek wyłożyć masę orzechową i upiec. Upieczone placki na drugi dzień przełożyć kremem z kaszy manny i dżemem z czarnej porzeczki: ciasto, krem, ciasto, dżem, ciasto, krem, ciasto orzechowe. Na następny dzień ciasto stanie się miękkie i będzie rozpływać się w ustach. Masa orzechowa:
rozpuścić margarynę z cukrem i miodem, dodać rozdrobnione orzechy. Krem:
zagotować litr mleka z cukrem, wsypać kaszę mannę i mieszać, aż zgęstnieje ( ok 5 min. ). Rozetrzeć masło i margarynę, stopniowo dodawać ostudzoną kaszę. Do utartej masy dodać zmielone orzechy lub migdały.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta