Przepis na Odsmażane pierożki z soczewicą

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
1 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
1252
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Jarskie

Zdjęcia

ciasto

farsz

Składniki

  • olej do smażenia

Jak zrobić Odsmażane pierożki z soczewicą?

Soczewicę oczyszczamy, zalewamy wodą i moczymy przez noc. następnego dnia gotujemy, tak, aby woda odparowała. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i rumienimy na oleju. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Następnie jajka oraz cebulę dodajemy do soczewicy, przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Z podanych składników na ciasto zagniatamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy na stolnicy i szklanką wykrawamy kółka.
Na każdy krążek nakładamy farsz, formujemy pierogi i starannie zlepiamy brzegi. Następnie w garnku wstawiamy wodę, doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy pierożki i po wypłynięciu gotujemy przez 3-4 minuty.
Po wystudzeniu pierożków na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy pierożki i podsmażamy, aż się ładnie zarumienią.

Podobne przepisy

Francuskie kluseczki

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-10-03

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Jarskie

Koptyka Handzi

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-03-02

Dodany przez: mati

Kategoria: Jarskie

Kasza z masełkiem

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-10-12

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Jarskie

Grzyby duszone z quinoa

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-01-14

Dodany przez: dorlill

Kategoria: Jarskie

Groszek zielony z majonezem

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2024-01-10

Dodany przez: tulipan

Kategoria: Jarskie

Grzybki i cebulka

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-10-24

Dodany przez: Bulma

Kategoria: Jarskie