Soczewicę oczyszczamy, zalewamy wodą i moczymy przez noc. następnego dnia gotujemy, tak, aby woda odparowała. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i rumienimy na oleju. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Następnie jajka oraz cebulę dodajemy do soczewicy, przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Z podanych składników na ciasto zagniatamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy na stolnicy i szklanką wykrawamy kółka.
Na każdy krążek nakładamy farsz, formujemy pierogi i starannie zlepiamy brzegi. Następnie w garnku wstawiamy wodę, doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy pierożki i po wypłynięciu gotujemy przez 3-4 minuty.
Po wystudzeniu pierożków na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy pierożki i podsmażamy, aż się ładnie zarumienią.
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie