Muffiny marchewkowe to klasyczne ciasto marchewkowe w poręczniejszej formie – bebeczek muffinek. Słodycz marchewki podkreślona orzechami, oraz mieszanką aromatycznych przypraw.
Niepozorne warzywo – marchewka, kojarzone z zupą, sałatką, ewentualnie jako przegryzka, w tych muffinkach wystepuje w zupełnie nowej postaci. Polecam, bo muffinki są pyszne!
W jednej misce wymieszać olej, jajka i ekstrakt waniliowy. W drugiej misce połączyć mąkę, cukier, proszek, sodę, oraz przyprawy.
Do mąki wlać olej z jajkami, następnie dodać orzechy i tarta marchewkę. Wymieszać i nakładać ciasto do formy muffinkowej wyłożonej papilotkami.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25-30 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu muffinki ostudzić.
Krem:
Serek śmietankowy zmiksować z cukrem pudrem na puch. Na wierzch muffinek wykładać porcje serka (można szprycą) i posypywać posiekanymi karmelizowanymi migdałami.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery