Przygotować rozczyn z drożdży, łyżki cukru, mąki i odrobiny ciepłego mleka – pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, cukier, żółtka, jajko, dodać rozczyn, alkohol, ciepłe mleko i tłuszcz. Można dodać kilka kropli aromatu do ciast i wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i odstające od ręki. Ciasto jest dobrze wyrobione gdy pojawiają się pęcherzyki powietrza. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Palce maczać w tłuszczu i formować pączki wg. Własnego uznania i układać na stolnicy. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu po 5 minut, a po wyjęciu posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta