Przepis na Mazurek kajmakowy

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
180 min.
Czas przygotowania:
3 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
920
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Składniki

Jak zrobić Mazurek kajmakowy?

Mleko, cukier i cukier waniliowy podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zbrązowieje (UWAGA: łatwo się przypala). Zestawić z ognia, ostudzić. Utrzeć masło na puszystą masę. Po łyżce dodawać masę kajmakową, nie przerywając ucierania. Śliwki namoczyć, pokroić w paseczki. Dodać posiekane orzechy, skórkę i syrop. Gotować 2-3 minuty, mieszając aby masa się nie przypaliła. Połączyć z kakao lub z czekoladą i schłodzić. Każdy wafel posmarować masą kajmakową, następnie śliwkową. Ułożyć jeden na drugim, docisnąć deseczką i odstawić w chłodne miejsce, aby masy zastygły. Następnego dnia udekorować migdałami, suszonymi owocami i połówkami orzechów.

Podobne przepisy

Szarlotka z rodzynkami

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-09-26

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

TORT „VOLVO”

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-04-23

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Tort winogronowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2024-01-17

Dodany przez: enia

Kategoria: Ciasta

Rogale babuni

Ile porcji: 7

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-11-19

Dodany przez: blagro1

Kategoria: Ciasta

Jagodzianki

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 180 min.

Data dodania: 2023-05-30

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Śliwki w czekoladzie

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 80 min.

Data dodania: 2022-09-12

Dodany przez: malg0kolczyk0wnia

Kategoria: Ciasta