Przepis na Mazurek kajmakowy

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
180 min.
Czas przygotowania:
3 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
871
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Składniki

Jak zrobić Mazurek kajmakowy?

Mleko, cukier i cukier waniliowy podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zbrązowieje (UWAGA: łatwo się przypala). Zestawić z ognia, ostudzić. Utrzeć masło na puszystą masę. Po łyżce dodawać masę kajmakową, nie przerywając ucierania. Śliwki namoczyć, pokroić w paseczki. Dodać posiekane orzechy, skórkę i syrop. Gotować 2-3 minuty, mieszając aby masa się nie przypaliła. Połączyć z kakao lub z czekoladą i schłodzić. Każdy wafel posmarować masą kajmakową, następnie śliwkową. Ułożyć jeden na drugim, docisnąć deseczką i odstawić w chłodne miejsce, aby masy zastygły. Następnego dnia udekorować migdałami, suszonymi owocami i połówkami orzechów.

Podobne przepisy

Murzynek ze śliwkami

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 80 min.

Data dodania: 2022-10-29

Dodany przez: bernika

Kategoria: Ciasta

Mazurek budyniowo-jabłkowy

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 85 min.

Data dodania: 2022-12-05

Dodany przez: malina

Kategoria: Ciasta

Placek z truskawkami

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 50 min.

Data dodania: 2022-10-09

Dodany przez: Marta1986

Kategoria: Ciasta

Keks z marcepanem

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 65 min.

Data dodania: 2023-01-09

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Ciasta

Rolada śmietankowa z galaretką

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-10-08

Dodany przez: Marta1986

Kategoria: Ciasta

Trzy bit

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-04-19

Dodany przez: monika4

Kategoria: Ciasta