Przepis na Mandarynkowe kuleczki

Dodano przez:
Ile porcji:
6
Łączny czas przyrządzania:
100 min.
Czas przygotowania:
100 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
737
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Składniki

ciasto

  • mąka 10 dag
  • cukier 1 łyżka
  • drożdże instant 0,5 torebki

Jak zrobić Mandarynkowe kuleczki?

Mandarynki szorujemy, ścieramy jedną łyżkę skórki, wyciskamy sok. Żółtko i mąkę rozcieramy z 0,5 szklanki soku. 0,25 szklanki soku odkładamy a resztę dodajemy do ucieranej masy, dodajemy też cukier i gotujemy aż sos zgęstnieje. Wsypujemy startą skórkę, mieszamy i odstawiamy do schłodzenia. Białko ubijamy z cukrem pudrem i łączymy z zimnym sosem. Chłodzimy w lodówce ok. 60 min. Mąkę, drożdże, 150 ml wody, cukier i odłożone 0,25 szklanki soku mandarynkowego wyrabiamy na gładkie jednolite niezbyt luźne ciasto. Przykrywamy, odstawiamy na 60 min. Ciasto nakładamy do szprycy i wyciskamy małe kulki na rozgrzany olej. Smażymy aż się zezłocą, odsączamy.

Podobne przepisy

Biszkopt z kaszą manną

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-11-09

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Crumble z jagodami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-01-08

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Ciasta

Śmietankowe z galaretkami

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-09-04

Dodany przez: emilia9n

Kategoria: Ciasta

Ciasto z kremem tiramisu

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-12-12

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Błyskawiczny piernik

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-06-29

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Motylki

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-12-12

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta