Przepis na Makowiec na ucieranym spodzie

Dodano przez:
Ile porcji:
12
Łączny czas przyrządzania:
110 min.
Czas przygotowania:
60 m
Czas pieczenia:
50 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
2491
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta, Przepisy na Boże Narodzenie

Zdjęcia

spód

masa makowa

  • mak niebieski 1/2 kg
  • cukier drobny 1 szklanka
  • skórka kandyzowana pomarańczowa 1 op
  • orzechy włoskie 1 op
  • rodzynki jasne 1 op
  • olejek migdałowy do smaku
  • cukier waniliowy 1 op
  • żółtka 3 szt
  • białka 3 szt

Jak zrobić Makowiec na ucieranym spodzie?

Wykonanie spodu:
masło utrzeć z cukrami i żółtkami, wymieszać z przesianą mąką z proszkiem i połączyć z ubitymi białkami.

Mak opłukać, sparzyć i zemleć 2-3 razy. Potem wymieszać z żółtkami, cukrami, olejkiem i bakaliami (orzechy i rodzynki posiekać na drobniejsze kawałki jak są zbyt duże) na koniec połączyć z ubitą pianą z białek. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciasto (zostawić trochę na zrobienie kratki na masie makowej), potem masę makową i z reszty odłożonego ciasta zrobić kratkę. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 50 minut. Upieczone i ostudzone ciasto można udekorować lukrem.

Podobne przepisy

Babka proszkowa

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-04-13

Dodany przez: tulipan

Kategoria: Ciasta

Rafaello

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-04-14

Dodany przez: tulipan

Kategoria: Ciasta

Pianka owocowa

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 25 min.

Data dodania: 2022-12-31

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Karpatka z polewą czekoladową

Ile porcji: 25

Czas przyrządzenia: 90 min.

Data dodania: 2022-09-20

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Melba z podstawą makową

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-05-13

Dodany przez: monika4

Kategoria: Ciasta

Seromakowiec pod pierzynką z bezy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-09-06

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Ciasta