Ze składników podanych na spód zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim formę. Nakłuwamy widelcem i schładzamy w lodówce. Część ciasta zostawiamy aby kawałkami narzucać na wierzch maku. Szklanką mleka wymieszaną z odrobiną wody zalewamy mak i gotujemy przez około 30 minut, po czym osączamy i mielimy. Cukier ucieramy z jajami na puszysty kogel mogel a następnie z masłem. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Masę jajeczną łączymy z makiem, jabłkami, proszkiem do pieczenia, kaszą, sparzonymi rodzynkami, pokrojonymi orzechami i migdałami. Pod koniec dodajemy sztywną pianę ubitą z białek i delikatnie mieszamy. Masę makową wykładamy na wyłożoną kruchym ciastem formę. Wierzch posypujemy kawałkami ciasta. Pieczemy przez niecałą godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta