Przepis na Makowiec chiński

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
115 min.
Czas przygotowania:
1 g
Czas pieczenia:
55 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
2310
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta, Przepisy na Boże Narodzenie

Składniki

Jak zrobić Makowiec chiński?

Ze składników podanych na spód zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim formę. Nakłuwamy widelcem i schładzamy w lodówce. Część ciasta zostawiamy aby kawałkami narzucać na wierzch maku. Szklanką mleka wymieszaną z odrobiną wody zalewamy mak i gotujemy przez około 30 minut, po czym osączamy i mielimy. Cukier ucieramy z jajami na puszysty kogel mogel a następnie z masłem. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Masę jajeczną łączymy z makiem, jabłkami, proszkiem do pieczenia, kaszą, sparzonymi rodzynkami, pokrojonymi orzechami i migdałami. Pod koniec dodajemy sztywną pianę ubitą z białek i delikatnie mieszamy. Masę makową wykładamy na wyłożoną kruchym ciastem formę. Wierzch posypujemy kawałkami ciasta. Pieczemy przez niecałą godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Podobne przepisy

Krem budyniowo-maślany

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-03-27

Dodany przez: kassik

Kategoria: Ciasta

Ciasto drożdżowe pomarańczowe

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-11-05

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Ciasta

Biszkopt z kremem jogurtowym

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-12-13

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Ciasteczka Kokosanki

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-06-02

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Szarlotka kosowska

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-03-09

Dodany przez: opra

Kategoria: Ciasta

Biszkopt z masą waniliową

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2024-01-02

Dodany przez: beatkaa153

Kategoria: Ciasta