Łosoś pieczony w piekarniku to najprostszy i najpyszniejszy sposób na rybę. Dodatkowo w tym przepis najpierw został podsmażony, aby zachować wewnątrz jak najwięcej aromatu i smaku.
Przepis można modyfikować o inne przyprawy – chilli, paprykę słodką, lub ostra, a cytrynę zastapic limonką.
Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Kawałki łososia opłukać w zimnej wodzie i osuszyć ręcznikiem kuchennym. Skropić olejem i przyprawić sola i pieprzem. Rozgrzać patelnię i smażyć na dużym ogniu łososia z obu stron, po około minucie.
Przełożyć rybę na blachę piekarnika i wstawić na 12-15 minut do pieczenia. Czas zależy od grubości kawałków łososia.
Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby