Przepis na Kutia

Dodano przez:
Ile porcji:
8
Łączny czas przyrządzania:
90 min.
Czas przygotowania:
30 m
Czas gotowania:
1 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
4739
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Kasze i ryż, Przepisy wigilijne

Kutia to jedna z dwunastu, obowiązkowych potraw na wigilijnym stole. W zależności od regionu Polski przygotowywana jest pszenicy, ryżu, bądź kaszy jęczmiennej. W niektórych częściach kraju zamiast kutii podawane są łamańce z makiem, moczka, makiełki znane też jako makówki śląskie.

Kutia wigilijna powinna zawierać mak, miód i bakalie. To czy zrobimy ją z ryżem, makaronem, pszenicą czy pęczakiem zależy już od własnego smaku i tradycji.

W moim rodzinnym domu przygotowywana jest kutia z pęczakiem, ponieważ prababcia pochodziła z Kresów Wschodnich, i taki przepis przywiozła ze sobą do Polski.

Masa makowa jest na tyle uniwersalna, że można jej użyć także na strucle makowe, makówki śląskie, łamańce z makiem lub na makowiec na kruchym cieście.

Inne przepisy na kutie –
kutia wigilijna,
kutia tradycyjna,
kutia z bakaliami oraz
kutia z ryżem,
kutia z makaronem.

Zdjęcia

masa makowa

  • mak 250 gram
  • miód 5 łyżek
  • orzechy włoskie 50 gram
  • orzechy laskowe 50 gram
  • migdały 50 gram
  • rodzynki 50 gram
  • morele suszone 50 gram
  • śliwki kalifornijskie 50 gram
  • mleko 0,5 litra
  • cukier brązowy 5 łyżek
  • skórka pomarańczowa 4 łyżki
  • rum 0.5 szklanki

dodatkowo

Składniki

  • pęczak 200 gram

Jak zrobić Kutia?

Pęczak wypłukać w zimnej wodzie. Odcedzić, zalać podwójną ilością wody i doprowadzić do wrzenia. Przykryć garnek z kaszą, zmniejszyć płomień na minimalny i gotować, aż woda się wchłonie. Około 20-30 minut. Następnie odstawić, aby ostygł.

Mak sparzyć wrzątkiem. Przełożyć do rondla, wlać mleko, zagotować i gotować na małym ogniu 20 minut. Dokładnie odcedzić i zmielić w maszynce.

Orzechy włoskie, laskowe oraz migdały uprażyć na patelni lub w piekarniku. Jeśli na patelni to bez tłuszczu, najlepiej na teflonowej i trzeba je często mieszać, aby się nie przypaliły. Jeżeli prażymy w piekarniku to nagrzać piekarnik do 160 stopni i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysypać orzechy i migdały. Prażyć 20 minut kilkukrotnie mieszając, aby uprażyły się równomiernie. Ostudzić i posiekać.

Śliwki kalifornijskie, rodzynki oraz morele suszone pokroić w mniejsze kawałki, zalać rumem i odstawić na pół godziny. Następnie odcedzić.

Do maku dodać miód oraz cukier. Mieszać do momentu aż cukier się rozpuści. Następnie dodać suszone owoce, skórkę pomarańczową, pęczak i orzechy z migdałami. Dokładnie wymieszać i ułożyć na półmisku. Przybrać bakaliami.

Podobne przepisy

Makaron ryżowy z indykiem i warzywami

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-03-22

Dodany przez: zybi_01

Kategoria: Kasze i ryż

Pilaw z mięsem mielonym

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-09-28

Dodany przez: ben-ka

Kategoria: Kasze i ryż

Pęczak z pieczarkami

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-03-23

Dodany przez: deserek

Kategoria: Kasze i ryż

Pierogi gotowane z grochem odsmażane

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-09-11

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Kasze i ryż

Kasza kuskus z masłem

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2024-01-29

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Kasze i ryż

Moje Pyszne jarskie gołąbki z ryżem i grzybami

Ile porcji: 6

Data dodania: 2023-09-13

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Kasze i ryż