Kutia to jedna z dwunastu, obowiązkowych potraw na wigilijnym stole. W zależności od regionu Polski przygotowywana jest pszenicy, ryżu, bądź kaszy jęczmiennej. W niektórych częściach kraju zamiast kutii podawane są łamańce z makiem, moczka, makiełki znane też jako makówki śląskie.
Kutia wigilijna powinna zawierać mak, miód i bakalie. To czy zrobimy ją z ryżem, makaronem, pszenicą czy pęczakiem zależy już od własnego smaku i tradycji.
W moim rodzinnym domu przygotowywana jest kutia z pęczakiem, ponieważ prababcia pochodziła z Kresów Wschodnich, i taki przepis przywiozła ze sobą do Polski.
Masa makowa jest na tyle uniwersalna, że można jej użyć także na strucle makowe, makówki śląskie, łamańce z makiem lub na makowiec na kruchym cieście.
Inne przepisy na kutie –
kutia wigilijna,
kutia tradycyjna,
kutia z bakaliami oraz
kutia z ryżem,
kutia z makaronem.
Receptura została opublikowana w dniu: 28.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2085 osób!
Bon Appétit!
Pęczak wypłukać w zimnej wodzie. Odcedzić, zalać podwójną ilością wody i doprowadzić do wrzenia. Przykryć garnek z kaszą, zmniejszyć płomień na minimalny i gotować, aż woda się wchłonie. Około 20-30 minut. Następnie odstawić, aby ostygł.
Mak sparzyć wrzątkiem. Przełożyć do rondla, wlać mleko, zagotować i gotować na małym ogniu 20 minut. Dokładnie odcedzić i zmielić w maszynce.
Orzechy włoskie, laskowe oraz migdały uprażyć na patelni lub w piekarniku. Jeśli na patelni to bez tłuszczu, najlepiej na teflonowej i trzeba je często mieszać, aby się nie przypaliły. Jeżeli prażymy w piekarniku to nagrzać piekarnik do 160 stopni i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysypać orzechy i migdały. Prażyć 20 minut kilkukrotnie mieszając, aby uprażyły się równomiernie. Ostudzić i posiekać.
Śliwki kalifornijskie, rodzynki oraz morele suszone pokroić w mniejsze kawałki, zalać rumem i odstawić na pół godziny. Następnie odcedzić.
Do maku dodać miód oraz cukier. Mieszać do momentu aż cukier się rozpuści. Następnie dodać suszone owoce, skórkę pomarańczową, pęczak i orzechy z migdałami. Dokładnie wymieszać i ułożyć na półmisku. Przybrać bakaliami.
Kategoria: Kasze i ryż
Kategoria: Kasze i ryż
Kategoria: Kasze i ryż
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Kasze i ryż
Kategoria: Kasze i ryż