Kutia tradycyjna, jaką przygotowuje się na Wigilię w moim domu. Przepis w naszej rodzinie jest od dawna, jeszcze prababcia przygotowywała wg niego kutię na swój stół.
Pszenicę należy zalać 2 szklankami osolonego wrzątku i gotować na małym ogniu, do momentu, gdy woda się wygotuje. Zostawić w garnku do wystudzenia.
Szklankę maku należy sparzyć, następnie przepuścić dwukrotnie przez maszynkę, a potem utrzeć, dodając miód i torebkę cukru waniliowego.
Połączyć z ugotowaną wystudzoną pszenicą, dodać śmietankę, rum, bakalie, posiekane orzechy, cukier puder. Całość wymieszać. Uformować porcje, przybrać bitą śmietaną.
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie