Przepis na Kurczak teriyaki w panierce panko

Dodano przez:
Ile porcji:
3
Łączny czas przyrządzania:
96 min.
Czas przygotowania:
70 m
Czas gotowania:
6 m
Czas pieczenia:
20 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
2203
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Kuchnie świata, Mięsne

pomysł na wykorzystanie panierki Panko.

Zdjęcia

Składniki

  • piersi z kurczaka 3 szt
  • panierka panko 250 gram
  • jajko 2 szt
  • mąka 1/2 szkalnki
  • lub gotowy sos teriyaki

marynata

  • mąka 1/2 szklanki
  • sos sojowy 3 łyżki
  • sok pomarańczowy 3 łyżki
  • wino biale 3 łyżki
  • miód 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyzeczka
  • mirin 4 łyżki
  • pieprz 1/2 łyżeczki
  • sol 1 łyżeczka

Jak zrobić Kurczak teriyaki w panierce panko?

Na początek robimy sos: łączymy ze sobą sos sojowy, sok pomarańczowy, wino, cukier, miód i Mirin w małym rondelku. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu gotujemy przez 6 minut, aż lekko zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.

Piersi lekko rozpłaszczamy rozbijając. Wkładamy do sosu teriyaki na godzinę.
Rozgrzewamy piekarnik do 180st. Do jednej miski dajemy mąkę, do drugiej lekko rozbełtane jajka wymieszane z pieprzem i solą, a do trzeciej panierkę panko. Blaszkę do pieczenia lub ruszt smarujemy oliwą (ja spryskałam oliwą w sprayu). Piersi wyjmujemy z sosu, strzepujemy jego nadmiar i panierujemy, najpierw w mące, potem w jajku a następnie w panko. Piersi dajemy na blaszkę, spryskujemy oliwą w sprayu i do rozgrzanego piekarnika na 20 minut aż panierka się przyrumieni.
Upieczone kroimy na kawałki, skrapiamy sosem teriyaki, podajemy z ulubiona sałatka. Oczywiście kto nie posiada składników na zrobione własnego sosu można użyć gotowego sosu teriyaki. Efekt będzie równie dobry.

Podobne przepisy

Gulasz z zielonym akcentem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 65 min.

Data dodania: 2022-12-07

Dodany przez: malina

Kategoria: Mięsne

Kurczak w przyprawie

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 10 min.

Data dodania: 2024-03-04

Dodany przez: mati

Kategoria: Mięsne

Ziemniaczki z tłuczykiem

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-08-06

Dodany przez: gosiakaminska

Kategoria: Mięsne

Roladki z papryką

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2024-01-02

Dodany przez: beatkaa153

Kategoria: Mięsne

Wątróbka w sosie własnym

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-10-10

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Mięsne

Aromatyczna kaczka

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-09-21

Dodany przez: ben-ka

Kategoria: Mięsne