pomysł na wykorzystanie panierki Panko.
Na początek robimy sos: łączymy ze sobą sos sojowy, sok pomarańczowy, wino, cukier, miód i Mirin w małym rondelku. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu gotujemy przez 6 minut, aż lekko zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
Piersi lekko rozpłaszczamy rozbijając. Wkładamy do sosu teriyaki na godzinę.
Rozgrzewamy piekarnik do 180st. Do jednej miski dajemy mąkę, do drugiej lekko rozbełtane jajka wymieszane z pieprzem i solą, a do trzeciej panierkę panko. Blaszkę do pieczenia lub ruszt smarujemy oliwą (ja spryskałam oliwą w sprayu). Piersi wyjmujemy z sosu, strzepujemy jego nadmiar i panierujemy, najpierw w mące, potem w jajku a następnie w panko. Piersi dajemy na blaszkę, spryskujemy oliwą w sprayu i do rozgrzanego piekarnika na 20 minut aż panierka się przyrumieni.
Upieczone kroimy na kawałki, skrapiamy sosem teriyaki, podajemy z ulubiona sałatka. Oczywiście kto nie posiada składników na zrobione własnego sosu można użyć gotowego sosu teriyaki. Efekt będzie równie dobry.
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne