Smaczne ciastka doskonale prezentują się na przyjęciach dziecinnych, a także na podwieczorek
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać jajko, żółtko oraz masło.
Samymi palcami szybko zagnieć ciasto.
Gdy ciasto będzie zbyt tępe dodajemy śmietanę i króciutko jeszcze raz wyrabiamy i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Jabłka obieramy, kroimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne .
Wiśnie z sokiem przekładamy do naczynia i zagotowujemy, gdy wiśnie nam się zagotują wkładamy do nich jabłka i chwilę gotujemy na małym ogniu.. dodając 1/4 łyżki żelatyny.
Ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnice i wałkujemy na grubość ok. 5 – 6 mm.
Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty o boku 7 x 7 cm .
Na kwadraty wykładamy po 1 łyżeczce przestudzonej masy jabłkowo wiśniowej i sklejamy
Ze sobą przeciwległe dwa boki, tak, by masa była schowana w środku.
Układamy koperty na posmarowanej Kasia i wyłożonej papierem do pieczenia blasze . Pieczemy ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Upieczone ciastka posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym..
Temperatura piekarnika : Temperatura piekarnika: 200oC
Czas pieczenia: 20 minut
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery