Przepis na Koszyczek

Dodano przez:
Ile porcji:
1
Łączny czas przyrządzania:
30 min.
Czas przygotowania:
30 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
4542
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Zdjęcia

Składniki

dodatkowo

  • cukier puder 1 szkl
  • żółtka 2 szt
  • woda 3-4 łyżki

Jak zrobić Koszyczek?

Mąkę przesiać do miski i na środku zrobić zagłębienie.
W małej misce rozczynić drożdże z odrobiną cukru, mleka oraz 1 filiżanka wody, wlać do dołka w mące. Posypać odrobiną mąki i pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut.

W tym czasie rozpuścić tłuszcz i ostudzić. Zagnieść z pozostałymi składnikami na ciasto. Ciasto wyrabiać tak długo, aż nie zacznie wypuszczać pęcherzyki powietrza i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 27 równych porcji. 20 z nich rozwałkować na lekko posypanej mąką stolnicy na wałki o długości ok. 35 cm. Teraz pleciemy koszyczek. Należy to robić zawsze na stolnicy lekko posypanej mąką.

Najpierw należy położyć dwa wałki ciasta na krzyż. Stopniowo dodawać poziome i pionowe wałki i przeplatać w kratkę. Odstające końcówki odciąć. Ceramiczną żaroodporną miskę o średnicy ok.17 cm położyć dnem do góry i posmarować tłuszczem.

Na miskę położyć upleciony koszyczek i lekko docisnąć. Także tu odciąć nadmiar ciasta.
Na stopkę rozwałkować 2 kawałki ciasta na wałek o długości 40 cm i skręcić je w sznurek.

Z folii aluminiowej uformować pierścień o średnicy odpowiadającej podstawy miski. Wokół niego owinąć sznurek z ciasta. Końcówki posmarować żółtkiem i dokładnie skleić je ze sobą.

Na ucho koszyka rozwałkować 2 kawałki ciasta na długie wałka i równo skręcić sznurek. Wygiąć mocny drut na kształt ucha, dopasowując je do wielkości koszyka. Drut owinąć sznurkiem z ciasta, jego końcówki pozostawić wolne, ponieważ zostaną one później wetknięte w koszyk.

Na górny brzeg koszyka rozwałkować pozostałe 3 wałki. Z tych 3 wałków wpleść warkocz. Połączyć go w pierścień odpowiadającym górnym obwodowi koszyka. Także w tym przypadku posmarować końce żółtkiem, dokładnie skleić je ze sobą.

Koszyk wraz z formą postawić na blaszkę, lekko posmarowaną tłuszczem, koszyk posmarować żółtkiem. Wsunąć na najniższy poziom piekarnika .Piekarnik 200* czas pieczenia około 1 godziny, po 15 minutach ciasto przykryć folią aluminiową.

Następnie na blaszkę położyć stopkę, ucho, górny brzeg koszyka i również posmarować żółtkiem. Pieczemy 200* około 25 minut. Wszystkie części koszyka studzimy przez noc na kratce. Koszyk delikatnie zdjąć z formy.

Cukier puder utrzeć z wodą. Posmarować tym stopkę i brzeg od wewnątrz i przykleić do koszyka. Ucho umocować na koszyku wtykając do niego końcówki.
I koszyczek gotowy.

Podobne przepisy

Ciasto z kremem i galaretką

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 115 min.

Data dodania: 2022-10-30

Dodany przez: Marta1986

Kategoria: Ciasta

Bułeczki z budyniem

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-04-17

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Biszkopt przekładany

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-12-29

Dodany przez: ewas135

Kategoria: Ciasta

Jabłecznik z ciastem piaskowym

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-09-10

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Ciasta

Ziołowe ciasto na pizzę

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-12-05

Dodany przez: agnieszka13

Kategoria: Ciasta

Mazurek pralinowy na waflach

Ile porcji: 9

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-09-15

Dodany przez: bernika

Kategoria: Ciasta