Przepis na Ciasto Kora

Dodano przez:
Ile porcji:
20
Łączny czas przyrządzania:
120 min.
Czas przygotowania:
120 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
6958
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta, Desery

Zdjęcia

ciasto

  • żółtka 3 szt
  • białka jaj 7 szt
  • cukier niecała szklanka
  • mąka 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • wiórka kokosowe 10 dag
  • orzechy włoskie krojone 10 dag
  • orzechy włoskie mielone 10 dag
  • rodzynki 10 dag

masa

  • żółtka jaj 4 szt
  • budyń śmietankowy 2 opakowania
  • woda niecała szklanka
  • mąka 1 łyżeczka
  • sok z brzoskwiń z puszki 1 puszka
  • margaryna 0,5 kostki

do przełożenia

  • delicje pomarańczowe 1 opakowanie
  • galaretka pomarańczowa 1 opakowanie
  • brzoskwinie z puszki
  • kawa rozpuszczalna zaparzona pół szklanki

Akcesoria

  • mikser
  • nóż

Jak zrobić Ciasto Kora?

Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać 3 żółtka, mąkę, orzechy, wiórka, rodzynki i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części i upiec z niego 2 biszkopty (ewentualnie możemy upiec jeden i przekroić). Piec 25 min w temp ok 180 st. C.

Do garnka wrzucić żółtka, budynie i wodę. Wszystko dokładnie zmiksować. Sok brzoskwiniowy wlać do garnka i gotować. Na gotujący się sok wlać utarte składniki i chwilę gotować, aż zacznie gęstnieć. Odstawić do wystudzenia. Wystudzoną masę utrzeć z margaryną.

Na pierwszego biszkopta wyłożyć 1/3 masy, a na nią ułożyć nasączone w kawie delicje. Na delicje rozsmarowujemy następną 1/3 masy a na nią układamy drugi biszkopt. Na biszkopta wykładamy pozostałą masę.

Następnie kroimy brzoskwinie z puszki, układamy je na wierzch ciasta. Przygotowujemy galaretkę wg. przepisu na opakowaniu – możemy dać nieco mniej wody, i tężejącą galaretką zalewamy brzoskwinie.

Podobne przepisy

Nalesniki z serem i sosem jagodowym

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-03-25

Dodany przez: zeebra

Kategoria: Desery

Mandarynki w galaretce

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-10-05

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Desery

Budyniowiec na krakersach

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-12-05

Dodany przez: agnieszka13

Kategoria: Ciasta

Jabłkowe pod pianą

Ile porcji: 30

Czas przyrządzenia: 70 min.

Data dodania: 2022-12-08

Dodany przez: CEZARY

Kategoria: Ciasta

Domowe wafle

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 180 min.

Data dodania: 2023-05-17

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Szarlotka babuni

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-05-06

Dodany przez: ilonar2301

Kategoria: Ciasta