Przepyszne, wilgotne ciasto z nutą orzechów i rzewienia – smakuje lepiej niż wiosenne..
Rabarbar o dziwo udało mi się kupić jesienią, gdzie dawno zapomniało się jak smakuje.
Przepis została dodana w dniu: 05.03.2010
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2976 osób!
Smacznego!
Jaja – oddzielić białka od żółtek. Masło lekko posolić, dodać otartą skórkę z cytryny, cukier, żółtka i utrzeć na pulchną masę. Gdy cukier się rozpuści, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, 1/4 łyżeczki cynamonu i ucierać, dolewając mleko. Blaszkę wyłożyć pergaminem, po czym rozsmarować na niej ciasto. Rabarbar obrać, pokroić na 2 cm kawałki, osączyć na bibule kuchennej. Białka posolić, ubić na sztywną piane, dodając stopniowo cukier. Gotowa masa białkowa powinna być sztywna i lśniąca. {białka ubije się na sztywna pianę jeśli sprzęt przez nas używany będzie całkowicie oczyszczony z tłuszczu}. Na koniec dodać cynamon i sok cytrynowy. Do ubitych białek włożyć rabarbar, wsypać mielone i posiekane orzechy, wymieszać, po czym równomiernie rozprowadzić masę na cieście. Oprószyć cukrem pudrem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni c. Przez 35 minut.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta