Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać jajka, żółtko, mąkę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Ciasto podzielić na porcje i uformować wałeczki. Każdy wałek obtoczyć w mace lekko spłaszczyć i pokroić na kawałki. Gotować w osolonym wrzątku przez ok. 3 minuty. Ugotowane kluseczki przełożyć łyżką cedzakową do wcześniej przygotowanego sosu.
Przygotowanie sosu:
pokrojone pieczarki podsmażyć na maśle z odrobiną oliwy. Jak złapią lekko rumiany kolor, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Podlać wodą ok. pół litra i dusić przez 15 minut. Do grzybów wlać śmietanę i w razie potrzeby doprawić do smaku. Jak sos zacznie wrzeć -zdjąć z ognia.
Kategoria: Przekąski
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Przekąski
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie