Przepis na Knedelki z gruszkami

Dodano przez:
Ile porcji:
1
Łączny czas przyrządzania:
5 min.
Czas przygotowania:
5 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1227
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Jarskie

Smaczna kolacja lub podwieczorek, a także drugie danie obiadowe, wtedy gdy danie pierwsze to zupa ugotowana na mięsie.

Zdjęcia

Składniki

  • ugotowane ziemniaki 60 - 70 dag
  • kleik ryżowy Nestle 12 dag
  • mąka krupczatka 12 dag
  • mąka krupczatka 3 łyżki
  • jaja 2 - 3 szt
  • sól
  • masło 1 - 1,5 łyżki
  • mielone orzechy 2 łyżki
  • twarde gruszki 4 szt
  • starta skórka z cytryny 1 - 1,5 łyżeczki
  • cukier 1 - 1,5 łyżki

oraz

  • cynamon
  • posiekane orzechy włoskie
  • starta gorzka czekolada
  • jogurt gruszkowy
  • jogurt naturalny
  • śmietana 12 lub 18%
  • cukier puder 3 - 4 łyżki

Jak zrobić Knedelki z gruszkami?

Gruszki płuczemy, obieramy, usuwamy gniazda. Kroimy je na ósemki, a ósemki przecinamy z długości na połowy. Wkładamy je do 90 ml zagotowanej z cukrem i skórką cytrynową wody i gotujemy na wolnym ogniu ok. 2 – 3 minuty. Po zagotowaniu cząstki gruszek odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Ziemniaki przeciskamy do miski przez praskę do ziemniaków ( ja dzisiaj zamiast przecisnąć je przez praskę pogniotłam je na stolnicy kubeczkiem – są wtedy gładsze). Do przepuszczonych przez praskę ziemniaków dodajemy jajka, mielone orzechy, masło, kleik i krupczatkę (3 łyżki krupczatki zostawiamy) i odrobinę soli. Wyrabiamy gładkie ciasto, z którego w dłoniach toczymy wałeczek o średnicy mniej więcej 7 – 8 cm. Następnie z wałeczka odcinamy kawałki o grubości 1 – 1, 5 cm. Na każdy nakładamy 2-4 cząstki gruszki ( kilkanaście cząstek zostawiamy) i formujemy okrągłe knedelki, które zaraz po uformowaniu obtaczamy pozostawioną mąką krupczatką. Gdy zaczynamy robić knedelki nastawiamy do gotowania lekko osoloną wodę. A gdy woda zacznie się gotować, wrzucamy do niej gotowe knedelki i gotujemy od czasu do czasu mieszając od 12 – 15 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy łyżką cedzakowa na talerze, aby lekko odciekły a później przekładamy na półmisek i dekorujemy. Jedną część knedelków polałam jogurtem gruszkowym i posypałam siekanymi orzechami. Drugą porcję oblałam śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem i posypałam lekko cynamonem. Następną polałam jogurtem naturalnym i posypałam startą czekoladą. A ostatnią porcję (w każdej po 5 szt, czyli po 1 na osobę) jogurt z cukrem pudrem i posiekane pozostałe obgotowane części gruszki. A oryginał przepisu oczywiście bez mojej modyfikacji pochodzi z książki: „wielka księga knedli”.

Podobne przepisy

Sajgonki z kapusta kiszoną i barszczem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-09-15

Dodany przez: bernika

Kategoria: Jarskie

Wiosenne kanapki

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-09-18

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Jarskie

Śliwkowe pierogi całkiem inaczej

Ile porcji: 7

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-09-28

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Jarskie

Kluski śląskie z sosem

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-05-28

Dodany przez: netha

Kategoria: Jarskie

Kopytka z dyni

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-01-16

Dodany przez: MamaKini

Kategoria: Jarskie

Jajka przepiórki

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-10-24

Dodany przez: Bulma

Kategoria: Jarskie