Przepis na Śliwkowe pierogi całkiem inaczej

Dodano przez:
Ile porcji:
7
Łączny czas przyrządzania:
45 min.
Czas przygotowania:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1303
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Jarskie

Receptura została opublikowana w dniu: 19.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2898 odwiedzających!
Na zdrowie!

Zdjęcia

nadzienie

  • żółtko jaja 1 szt
  • cukier 5 łyżek
  • śliwki węgierki 30 dag
  • ryż 25 dag
  • starta skórka pomarańczowa
  • masło 1 - 2 łyżki
  • lub oliwa

ciasto

  • sól
  • mąka 45 dag
  • woda ciepła ile wchłonie mąka

Jak zrobić Śliwkowe pierogi całkiem inaczej?

Ryż gotujemy tak, by nie był do końca miękki i studzimy. Dodajemy do niego żółtko i rozdrobnione śliwki (świeże lub mrożone, bez pestek). Skrapiamy roztopionym masłem lub oliwą z oliwek, dodajemy skórkę pomarańczową, cukier do smaku i mieszając zagotowujemy. Z przesianej przez sito mąki, odrobiny soli i ciepłej wody zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. Wałkujemy na cienki placek, szklanką wycinamy kółka i na środku kółeczek wyciętych z ciasta nakładamy farsz i zlepiamy. Zagotowujemy lekko osolona wodę i wrzucamy do niej pierożki. Gdy wypłyną gotujemy je jeszcze chwilę. Wyjmujemy na talerz łyżką cedzakową. Podajemy z cukrem, wymieszanym z cukrem migdałowym, lub sosem owocowym.

Podobne przepisy

Knedle szpinakowe z sosem pomidorowym

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-07-31

Dodany przez: helas

Kategoria: Jarskie

Jajka gotowane na twardo

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-07-05

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Jarskie

Pierogi z kapustą i grzybami

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 50 min.

Data dodania: 2022-08-02

Dodany przez: enia

Kategoria: Jarskie

Fritata z botwinką i ogórkiem

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2011-09-30

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Jarskie

Zawijańce z morelami i śliwką

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-07-01

Dodany przez: monika4

Kategoria: Jarskie

Mix, ziemniaki, kapusta, pieczarki

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2012-02-25

Dodany przez: ewas135

Kategoria: Jarskie