Przepis na Kluski z Mazur

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
30 min.
Czas przygotowania:
30 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
3063
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Kasze i ryż, Zimny bufet

Składniki

  • mleko 1 szklanka
  • kasza manna 1/2 szklanki
  • jajka 3 szt.
  • ser twardy 8 dag
  • mąka 5 łyżek
  • sól 1 szczypta
  • tłuszcz 5 łyżek

Jak zrobić Kluski z Mazur?

Mleko zagotować i wsypać do niego kaszę. Mieszać łyżką. Pogotować przez chwilę, zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Następnie utrzeć z żółtkami i startym serem. Dodać mąkę i ubitą pianę z białek i posolić. Metalową łyżką uformować kluski (najlepiej podłużne) i kłaść na wrzącą, osoloną wodę z tłuszczem. Ugotować, wyjąć, polać tłuszczem lub sosem.

Podobne przepisy

Uszka wigilijne (do barszczyku)

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-11-15

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Zimny bufet

Masło koperkowe

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-07-27

Dodany przez: malinka

Kategoria: Zimny bufet

Zapiekanka jarska

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-02-09

Dodany przez: enia

Kategoria: Kasze i ryż

Ryż na ciepło z ogórkiem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2022-12-16

Dodany przez: ewas135

Kategoria: Kasze i ryż

Makaron staropolski

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-03-18

Dodany przez: Teresa

Kategoria: Kasze i ryż

Sos słodko- kwaśny z papryką do ryżu

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-08-22

Dodany przez: Pola

Kategoria: Kasze i ryż