Przepis na Kluski śląskie z sosem mięsnym

Dodano przez:
Ile porcji:
6
Łączny czas przyrządzania:
90 min.
Czas przygotowania:
90 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
3414
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Zdjęcia

kluski

sos

  • wieprzowina 1 kg
  • cebula 2 sztuki
  • mąka 2 łyżki
  • sól 0,25 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony 3 szczypty
  • kostka bulionowa 1 sztuka

Akcesoria

  • praska
  • stolnica
  • garnek
  • durszlak
  • patelnia
  • nóż
  • łyżka

Jak zrobić Kluski śląskie z sosem mięsnym?

Ziemniaki należy obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Ziemniaki po wystudzeniu przepuścić przez praskę. Następnie dodać do nich mąkę i jajko, wyrobić masę na kluski. Z masy odrywać kulki, spłaszczać je i robić nich wgłębienie palcem. Tak przygotowane kluski gotować w lekko osolonej wodzie przez 3-4 minuty.

Mięso pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Mięso ugotować do miękkości, cebulę podsmażyć na oleju. Dodać ją do mięsa wraz z kostką bulionową. Całość pogotować przez kilka minut, tuż przed końcem gotowania zagęścić zawiesiną z mąki, dodać zioła. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podobne przepisy

Kotlety schabowe z pieczarkami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2024-01-06

Dodany przez: agnieszka13

Kategoria: Mięsne

Polędwiczki w sosie

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-07-24

Dodany przez: malinka

Kategoria: Mięsne

Faszerowane udka

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2024-01-06

Dodany przez: beatkaa153

Kategoria: Mięsne

Mięsne paszteciki

Ile porcji: 30

Czas przyrządzenia: 150 min.

Data dodania: 2023-01-03

Dodany przez: foczka-ks

Kategoria: Mięsne

Soczysta golonka z rękawa

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 180 min.

Data dodania: 2022-09-11

Dodany przez: bernika

Kategoria: Mięsne

Kaszanka inaczej

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-04-22

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Mięsne