Przepis na Kluski rzymskie

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
30 min.
Czas przygotowania:
30 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
4895
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Kasze i ryż

Składniki

Jak zrobić Kluski rzymskie?

Mleko zagotować i wsypywać do niego powoli kaszę, ciągle mieszając. Gotować 20 minut na małym ogniu. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zdjąć z ognia i dodać połowę utartego sera oraz jajko rozbełtane z łyżką wody. Wszystko dokładnie wymieszać. Wylać całość na zmoczoną wodą stolnicę i rozciągnąć równomiernie na grubość dwóch centymetrów. Wycinać kieliszkiem krążki i posypać je utartym serem. Układać krążki w odpowiednio dużym, płaskim naczyniu wysmarowanym stopionym masłem i zapiec polewając masłem po wierzchu.

Podobne przepisy

Kluseczki kładzione z grysiku

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-09-19

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Kasze i ryż

Ryż po chińsku

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-12-24

Dodany przez: danusia19671

Kategoria: Kasze i ryż

Kasza kuskus z masłem

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2024-01-29

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Kasze i ryż

Makaron ryżowy z indykiem i warzywami

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-03-22

Dodany przez: zybi_01

Kategoria: Kasze i ryż

Pomidorowe risotto

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-09-13

Dodany przez: bernika

Kategoria: Kasze i ryż

Mięso duszone z warzywami i kaszą jaglaną

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 90 min.

Data dodania: 2022-12-12

Dodany przez: malina

Kategoria: Kasze i ryż