Przepis na Keks kolorowy od bakalii

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
1 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
846
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Przepis została dodana w dniu: 20.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2802 osób!
Smacznego!

Zdjęcia

Składniki

  • mąka tortowa 3 szkl
  • masło 250 g
  • cukier 1 szkl
  • jaja 4 szt
  • różne owoce kandyzowane 15 dag
  • rum 5-7 łyżeczek
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • sól odrobina
  • migdały (mielone) 5 dag
  • mielone orzechy laskowe 5 dag
  • rodzynki 10 dag

do blaszki

Jak zrobić Keks kolorowy od bakalii?

Rum lekko podgrzać i namoczyć w nim pokrojone oraz dokładnie umyte i osuszone na sitku rodzynki. Utrzeć na masę masło z cukrem i odrobiną soli, wbić jaja i dalej ucierać jeszcze przez kilka minut. Cały czas ucierając ciasto, dodawać porcjami przesianą mąkę. Gdy masa stanie się jednolita, dodać proszek do pieczenia, migdały i orzechy, owoce kandyzowane, rodzynki i rum, w którym się moczyły. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową i wysmarować tłuszczem. Piec ok. 40—45 minut w temperaturze 200 c

Podobne przepisy

Szarlotka wyborna

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-07-25

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Lodowiec

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-08-05

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Ciasta

Ciasteczka Betlejemskie

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-08-05

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Ciasta

Ślimaki

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-08-04

Dodany przez: buba00

Kategoria: Ciasta

Tort w stylu angielskim

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-07-12

Dodany przez: eva45

Kategoria: Ciasta

Kokosanki II

Ile porcji: 30

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2011-06-29

Dodany przez: pioge7

Kategoria: Ciasta