Przepis na Karpatka kremowa

Dodano przez:
Ile porcji:
10
Łączny czas przyrządzania:
65 min.
Czas przygotowania:
45 m
Czas pieczenia:
20 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1061
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Składniki

krem

Jak zrobić Karpatka kremowa?

Zagotować wodę z margaryną, dodać mąkę i parzyć około 2 minuty. Odstawić do przestudzenia. Następnie dodawać po jednym jajku i ucierać, na końcu dodać proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części, upiec dwa placki w temperaturze 200 stopni, około 20 minut – powinny być złocisto-rumiane.

Sporządzamy krem. Z mleka, cukru, żółtek i maki ziemniaczanej ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć na gładko, dodawać po łyżce ostudzonego budyniu. Przełożyć placki. Można posypać cukrem pudrem.

Podobne przepisy

Babka mateczka

Ile porcji: 15

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-10-10

Dodany przez: pioge7

Kategoria: Ciasta

Kruche babeczki z galaretką

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 180 min.

Data dodania: 2022-11-05

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Ciasta

Szybka rolada z jagodami

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-10-05

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Sernik z brzoskwiniami na ciemnym spodzie

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2024-01-26

Dodany przez: madi356

Kategoria: Ciasta

Biszkopt zielony

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-07-06

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Biszkopt

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-04-13

Dodany przez: tulipan

Kategoria: Ciasta