Zimne masło siekamy z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia, wbijamy żółtka, wsypujemy cukier puder i ręcznie zagniatamy ciasto. 2/3 ciasta owijamy w folię i mrozimy przez 2-3 godziny w zamrażalce. Pozostałym ciastem wylepiamy tortownicę wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą. Tortownicę wraz z ciastem wkładamy do lodówki na 1-2 godziny. Jagody myjemy po czym suszymy, wykładamy na ciasto i oprószamy je kakaem. Cukier ubijamy z białkami na sztywną pianę, na końcu ubijania wsypujemy przesianą mąkę ziemniaczaną. Połowę ciasta z zamrażalnika ścieramy na owoce. Następnie wylewamy pianę z białek i ścieramy pozostała część ciasta na wierzch. Pieczemy przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta