Pyszny gulasz
Umyte i wymoczone ozorki oczyszczam w garze, zalewam wodą, następnie dodaję przyprawy i gotuję na ogniu około 40 min do 1h n (próbuje widelcem czy są miękkie), wyciągam je i czekam żeby ostygły. Wywar zostawiam. Jak poleżą w wodzie i ostygną ściągam skórę. Najlepiej kroje na kawałki i stopniowo odkrawam z nich zewnętrzną część skóry i ewentualne elementy z zastygłą krwią, kroję na kostkę.
Rozgrzewam na patelni olej, wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę i ozorki, smażę, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę. Podlewam stopniowo wywarem z gotowanych ozorków. Ale tylko tym klarownym, bez szumowin. Przyprawiam czym się da żeby osiągnąć odpowiedni smak gulaszu. Gotuje jeszcze ok. 30 minut.
Na koniec na sposób chiński zagęszczam go czyli woda zimna plus mąka kartoflana. Sos ma mieć gęstą ale klarowną strukturę. Można użyć zwykłej mąki i zatrzepać nią sos ale dla mnie jest to zbyt niezdrowe a ozorki są daniem raczej chudym i dietetycznym. Dla poprawienia kolorystyki można dodać natki pietruszki. Gulasz podałam z kaszą gryczana 🙂
Kategoria: Mięsne
Ile porcji: 10
Czas przyrządzenia: 100 min.
Data dodania: 2022-09-15
Dodany przez: malg0kolczyk0wnia
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne