Przepis na Gulasz z ozorków

Dodano przez:
Ile porcji:
3
Łączny czas przyrządzania:
75 min.
Czas przygotowania:
75 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
3691
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Pyszny gulasz

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Gulasz z ozorków?

Umyte i wymoczone ozorki oczyszczam w garze, zalewam wodą, następnie dodaję przyprawy i gotuję na ogniu około 40 min do 1h n (próbuje widelcem czy są miękkie), wyciągam je i czekam żeby ostygły. Wywar zostawiam. Jak poleżą w wodzie i ostygną ściągam skórę. Najlepiej kroje na kawałki i stopniowo odkrawam z nich zewnętrzną część skóry i ewentualne elementy z zastygłą krwią, kroję na kostkę.

Rozgrzewam na patelni olej, wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę i ozorki, smażę, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę. Podlewam stopniowo wywarem z gotowanych ozorków. Ale tylko tym klarownym, bez szumowin. Przyprawiam czym się da żeby osiągnąć odpowiedni smak gulaszu. Gotuje jeszcze ok. 30 minut.

Na koniec na sposób chiński zagęszczam go czyli woda zimna plus mąka kartoflana. Sos ma mieć gęstą ale klarowną strukturę. Można użyć zwykłej mąki i zatrzepać nią sos ale dla mnie jest to zbyt niezdrowe a ozorki są daniem raczej chudym i dietetycznym. Dla poprawienia kolorystyki można dodać natki pietruszki. Gulasz podałam z kaszą gryczana 🙂

Podobne przepisy

Pieczony karczek ze szpinakiem serem i musztardą ziarnistą

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-09-13

Dodany przez: bernika

Kategoria: Mięsne

Roladki z pieczarkami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-05-26

Dodany przez: netha

Kategoria: Mięsne

Placki z filetów kurczaka i pieczarek

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-12-05

Dodany przez: terenowa22

Kategoria: Mięsne

Kurczak w białym winie

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-03-05

Dodany przez: kermit

Kategoria: Mięsne

Udka w panierce

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-10-25

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Mięsne

Cukinia z cebulą i kurczakiem

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-03-19

Dodany przez: Natasza

Kategoria: Mięsne