Krówka z masłem orzechowym to nic innego jak klasyczny amerykański fudge, gdzie najważniejsze elementy to mleko, masło i cukier.
Przepis można dowolnie modyfikować – dodawać wiórki kokosowe, suszone owoce, prażone orzechy, migdały, pestki czy kawałki czekolady.
Jest to moja interpretacja przepisu Sophie Dahl z jej strony internetowej.
Masło roztapiam w garnuszku. Dodaję cukier brązowy, mleko i lekko ruszając garnkiem rozpuszczam całość na wolnym ogniu (nie mieszam). Zdejmuję z ognia, dodaję masło orzechowe i nasionka wanilii (czubkiem noża rozcinam laskę wanilii na pół i wyskrobuję środek).
Do wysokiej miski przesiewam cukier waniliowy i wlewam orzechową masę. Po dokładnym wymieszaniu (najlepiej drewniana łyżką) przekładam do formy o boku 20 cm. Wyrównuję powierzchnię i jak przestygnie to wstawiam do lodówki. Jak masa stwardnieje kroję ostrym nożem w kostki 2×1 cm.
Krówki najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery