American cherry pie to moim zdaniem najsławniejszy placek kruchy z wiśniami. Charakterystyczny w formie, bo najczęściej pieczony jest w okrągłej, oraz z nacięciami, aby ciasto miało właściwą konsystencję. Natomiast dodatek skrobi do nadzienia to tajemnica pysznego ciasta!
Mąkę przesiać z solą i cukrem pudrem. Masło pokroić na kawałki. Zmiksować mąkę z masłem, a na koniec ze śmietaną. Zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce. Po 30 minutach rozwałkować dosyć cienko i wyłożyć okrągłą formę do tarty.
Wiśnie wydrylować (jeśli z kompotu to dokładnie odsączyć). Wymieszać z cukrem i skrobią kukurydzianą. Wyłożyć na ciasto i wierzch przykryć pozostałym ciastem. Dokładnie zlepić brzegi, a na wierzchu zrobić nacięcia i posmarować żółtkiem.
Wstawić do gorącego piekarnika, nagrzanego do 190 stopni. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 170 i przykryć wierzch folia aluminiową. Piec 25-30 minut.
Po upieczeniu wierzch posypać cukrem.
Kategoria: Kuchnia amerykańska
Kategoria: Desery
Kategoria: Kuchnia amerykańska
Kategoria: Kuchnia amerykańska
Kategoria: Kuchnia amerykańska