Mięso myjemy w wkładamy do garnka. Dodajemy obrane i umyte warzywa /z wyjątkiem kapusty/, przyprawy i gotujemy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Liście kapusty sparzamy i lekko rozbijamy. Ugotowane mięso obieramy z kości. Wywar przecedzamy i odparowujemy połowę. Jeśli wywar jest mętny dodajemy do niego ubite jedno białko, energicznie mieszamy i gotujemy ok. 10-15 min na małym ogniu a następnie przecedzamy przez gazę. Formę wykładamy folią spożywczą a na niej układamy liście kapusty /zewnętrzną stroną do spodu/. W tak przygotowanej formie układamy mięso /możemy je drobno pokroić/ i zalewamy wywarem. Liście zakładamy do środka i całość zawijamy w folię spożywczą. Chłodzimy w lodówce do czasu aż całość dobrze stężeje. Galaretę podajemy z chrzanem lub ostrym sosem.
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne