Przepis na Flaki wołowe

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
180 min.
Czas przygotowania:
3 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
7847
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Zupy

Przepis została dodana w dniu: 19.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2511 odwiedzających!
Smacznego!

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Flaki wołowe?

Dobrze oczyszczone flaczki myjemy starannie w kilku wodach, zalewamy wrzątkiem, gotujemy i odcedzamy.
Następnie zalewamy małą ilością zimnej wody i gotujemy, aż staną się miękkie.
Odcedzamy i kroimy w cieniutkie paseczki.
Kości i szponder rozdrabniamy, zalewamy małą ilością zimnej wody, wkładamy przyprawy i gotujemy tak długo, aż otrzymamy mocny wywar, który przecedzamy.
Mięso ze szpondra oddzielamy od kości i kroimy w paski.

Warzywa pokrojone w paski zalewamy niewielką ilością wywaru z kości i mięsa i gotujemy.

Robimy zasmażkę z tłuszczu i mąki, rozprowadzamy wywarem z gotowania flaków, zagotowujemy, dodajemy pokrojone flaczki i jarzyny, przyprawiamy i powtórnie zagotowujemy.

Podając na stół, można posypać tartym żółtym serem, oraz polać masłem z przyrumienioną tartą bułką.

Podobne przepisy

Zupa pomidorowa a la cocktail

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-07-12

Dodany przez: tulipan

Kategoria: Zupy

Krupnik z kaszą jęczmienną

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-07-05

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Zupy

Pomidorowa z groszkiem ptysiowym

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2022-08-24

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Zupy

Zupa kalafiorowo-fasolkowa

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2011-12-04

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Zupy

Domowy rosół z krajanką

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 90 min.

Data dodania: 2013-04-15

Dodany przez: Gastrosfera

Kategoria: Zupy

Rosół po Maltańsku

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-07-16

Dodany przez: kaMisia13

Kategoria: Zupy