I jak zwykle przerobiłam na swój sposób i smak przepis, który znajduje się na płycie, która jest w moim posiadaniu od kilku lat „Smaki i smaczki”
Masło ucieramy na pianę z cukrem. Dodajemy do utartej masy po 1 żółtku (5szt). Mąki łączymy ze sobą, dodajemy proszek do pieczenia i przesiewamy. Przesiane mąki dodajemy do utartego masła z żółtkami i mieszamy. Białka – 4 szt ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Ubitą pianę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto rozdzielamy na pół lub na 3 części do jednej części dodajemy kakao lub czekoladę i mieszamy. Blaszkę keksówkę smarujemy tłuszczem, obsypujemy tartą bułką. Na przygotowaną blaszkę wykładamy ciemne ciasto, a na ciemne wlewamy jasne ciasto. Ciasto możemy pozostawić tak jak wlewaliśmy do blaszki lub możemy je zamieszać spiralne patyczkiem tworząc pomieszany kolorowy wzorek. Piekarnik nagrzewamy do 180 – 190 stopni i pieczemy ciasto około 40 – 50 minut. Po upieczeniu możemy – ale niekoniecznie udekorować babkę cukrem pudrem, polewą czekoladową lub polukrować i posypać kolorowymi wiórkami kokosowymi.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta