Przepis na Baranek Wielkanocny

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
45 min.
Czas przygotowania:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
5092
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Baranek Wielkanocny?

Z 1/2 szklanki letniego mleka, drożdży i łyżeczki cukru zrobić rozczyn. Wlać do mąki, odstawić do wyrośnięcia. Dodać jajka, resztę cukru, cukier waniliowy, sól, skórkę z cytryny, mleko i rozpuszczoną i chłodną margarynę. Wyrobić ciasto, przykryć wilgotną ścierką, odstawić do wyrośnięcia. Zagniatać, podzielić na 4 części. Z trzech formować długie wałeczki, zapleść warkocz. Resztę ciasta rozwałkować i wykroić baranka. Ułożyć na natłuszczonej blasze. Dookoła dokleić warkocz, posypać makiem. Posmarować rozmąconym żółtkiem. Ozdobić płatkami migdałów. Piec 30 minut w temperaturze 180 st.C. Z rodzynek zrobić oczy i dodać do dekoracji do warkocza.

Podobne przepisy

Ciasto z Kubusiem

Ile porcji: 32

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-03-17

Dodany przez: ilka_86

Kategoria: Ciasta

Biszkopt kakaowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-05-23

Dodany przez: madi356

Kategoria: Ciasta

Jabłkowe pod pianą

Ile porcji: 30

Czas przyrządzenia: 70 min.

Data dodania: 2022-12-08

Dodany przez: CEZARY

Kategoria: Ciasta

Ciasto kruche z truskawkami bezą

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-03-17

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Ciasta

Keks z rodzynkami

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-06-07

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Góralka niskopienna z owocami i kremem

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-09-05

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Ciasta