Przepis na Dorsz duszony na liściach

Dodano przez:
Ile porcji:
2
Łączny czas przyrządzania:
30 min.
Czas przygotowania:
15 m
Czas smażenia:
15 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1340
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ryby

Zdjęcia

Składniki

  • dorsz 2 szt
  • oregano świeże 4 gałązki
  • liście kapusty 2 szt
  • przyprawa do ryb 2 szczypta
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • sól, pieprz do smaku
  • czosnek 1 ząbek
  • oliwa z oliwek 1/4 szklanki

Jak zrobić Dorsz duszony na liściach?

Dorsza i oczyszczamy z ości i płetw, myjemy dokłądnie, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawą do ryb i pokrojonym czosnkiem. Pozostawiamy na 2 godziny. Na wysokiej patelni kłądziemy na dno liście kapusty, zalewamy oliwą z oliwek i przekłądamy rybę. Dusimy rybę z obu stron na małym ogniu, przyprawiamy solą i pieprzem i kładziemy na wierzch ryby gałazki oregano. Uważamy żeby ryba sie nie rozgotowała. Podajemy do obiadu.

Podobne przepisy

Miruna duszony w kapuście z sosem serowo-ogórkowo-czosnkowym

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 55 min.

Data dodania: 2022-12-31

Dodany przez: foczka-ks

Kategoria: Ryby

Szaszłyki z tuńczykiem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 18 min.

Data dodania: 2023-01-13

Dodany przez: katarzyna_fly

Kategoria: Przekąski

Śledź po meksykańsku

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-07-19

Dodany przez: malinka

Kategoria: Ryby

Karp gotowany

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-02-18

Dodany przez: bratek

Kategoria: Ryby

Rolmopsy z ogórkiem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2024-02-23

Dodany przez: alaaa

Kategoria: Ryby

Ryba z parowaru

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-01-27

Dodany przez: madi356

Kategoria: Ryby