Z książki „Cupcakes & small bakes” wydanej przez BBC trafiłam na mocno czekoladowe, szybkie, a proste jednocześnie oryginalne muffinki z przypalanymi piankami. Z jednej porcji ciasta wyszło mi 9 szt (bo miałam duże papilotki, normalnie powinno być 12 szt)
Rozgrzać piekarnik do 180c. Cukier, mąkę, kakao i proszek do pieczenia połączyć w dużej misce. W drugiej misce wymieszać jajka, olej i mleko, a następnie wymieszać razem z suchymi składnikami, aż dobrze się połączą. Do formy na muffinki wyłożyć papilotki, do każdej wlać po części ciasta, do środka włożyć po kilka czekoladowych groszków i zalać pozostałym ciastem do wysokości 2/3 papilotki. Piec przez ok 20 min. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia, . Można przechowywać przez 2 dni w szczelnym pojemniku. Pianki pokroiłam na kawałki i położyłam po kilka na wierzch każdej muffinki. Tuż przed podaniem kuchennym palnikiem gazowym (z zestawu do cream brulee) podpiekłam pianki do momentu aż będą lekko rumiane. Gotowe. Smacznego
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery