Czas na wiśnie… na początek dla przypomnienia francuski klasyk
Wiśnie umyć, wydrylować i przelozyc na sitko do osączenia. Po 10 minutach przełożyć do miseczki i zasypać 25g cukru, wymieszać. Odstawić na 30 minut.
Formę do pieczenia (można użyć ceramicznej lub do tart) wysmarować masłem i wysypać częścią płatków. Mąkę z proszkiem przesiać, dodać cukier, jajka, mleko, śmietanę, olejek i szczyptę soli i wszystko wymieszać na gładką masę mikserem lub trzepaczką. Ciasto ma mieć konsystencje śmietany.
Owoce przełożyć do formy na migdały (kilka odłożyć do dekoracji na wierzch). Zalać masą owoce, położyć odłożone wiśnie, wierzch posypać płatkami migdałowymi.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut i potem zmniejszyć na 180 i piec przez 30 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Pyszne orzeźwiające, szczególniej jak się ma wiśnie i nie wiadomo co z nimi zrobić.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta