Przepis na Cielęcina w sosie tuńczykowym

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
1 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
620
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Receptura została opublikowana w dniu: 11.02.2024
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2157 osób!
Na zdrowie!

Składniki

Sos:

  • tuńczyk w puszcze ok. 300 g
  • majonez 5 łyżek
  • olej 1/2 szklanki
  • sok z cytryny 3 łyżki
  • ostra papryka szczypta
  • musztarda sarepska 2 łyżeczki
  • kapary 2 łyżeczki
  • ząbek czosnku

Jak zrobić Cielęcina w sosie tuńczykowym?

Cielęcinę natrzeć ząbkiem czosnku roztartym z solą i częścią rozkruszonego rozmarynu. Pozostałe ząbki czosnku pokroić na plasterki. Ponacinać mięso i w każde nacięcie włożyć po dwie igiełki rozmarynu i po plasterku czosnku. Następnie owinąć folią i na noc włożyć do lodówki. Zamarynowaną cielęcinę przełożyć do brytfanny, podlać winem, przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°c i piec 2-2, 5 godz. W tym czasie osączonego tuńczyka zmiksować z czosnkiem, kaparami, papryką oraz ze stopniowo dolewaną oliwą i sokiem z cytryny. Gładką masę starannie wymieszać z majonezem i musztardą, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Upieczoną i wystudzoną cielęcinę pokroić w cienkie plastry, ułożyć na półmisku, przykryć sosem tuńczykowym.

Podobne przepisy

Pyszna pieczona szynka

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 92 min.

Data dodania: 2023-01-13

Dodany przez: prosecco

Kategoria: Mięsne

Pierś z kurczaka w galarecie

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-01-29

Dodany przez: wiechu

Kategoria: Mięsne

Hamburgery na młodej kapuście

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-08-03

Dodany przez: gosiakaminska

Kategoria: Mięsne

Ćwiartki kurczaka na obiad

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-08-21

Dodany przez: Car

Kategoria: Mięsne

Devolay

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-07-21

Dodany przez: gosiakaminska

Kategoria: Mięsne

Domowe mięso bez konserwantów

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 5760 min.

Data dodania: 2022-09-14

Dodany przez: bernika

Kategoria: Mięsne