Biszkopt:
oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli dodawać cukier. Ciągle miksując dodać żółtka i kilka kropel zapachu waniliowego. Chwilkę miksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakaem, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą. Piec w 170 stopniach ok. 25-30 minut. Po upieczeniu biszkopt ostudzić. Przekroić na pół.
Krem:
budyń rozrobić wedle przepisu na opakowaniu i zostawić do ostygnięcia. Ciepłe masło rozetrzeć mikserem, dodać cukier puder i miksować na puch. Dodawać po łyżeczce ostudzonego budyniu ciągle miksując. Na koniec dodać sok z cytryny i jeszcze chwilkę miksować.
Nasączenie:
wodę zagotować, dodać cukier i wymieszać. Nasączyć biszkopt. Wyłożyć krem, rozsmarować i powciskać groszki czekoladowe. Przełożyć biszkoptem, przycisnąć i wstawić do lodówki. Rozrobić dwie galaretki. Gdy zaczną tężeć przelać na ciasto jedną galaretką. Obłożyć groszkami i wlać następną galaretkę. Pozostawić w lodówce do całkowitego zastygnięcia.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta