Pyszne ciasto do niedzielnej kawy.
1. Przygotuj rozczyn drożdżowy: do miseczki wkrusz drożdże i rozetrzyj je z odrobiną cukru. Wlej 100 ml ciepłego mleka i wymieszaj z 5-10 dag mąki. Przykryj i odstaw do wystygnięcia.
2. Wymieszaj żółtka ze stopionym masłem i resztą mleka.
3. Dodaj do rozczynu razem z pozostałą mąką, cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli.
4. Zagnieć ciasto i odstaw na godzinę do wystygnięcia.
5. Rozgrzej piekarnik do 200*C.
6. Rozwałkuj ciasto i włóż do prostokątnej formy na wierzch wyłóż umyte jagody.
7. Piecz 30 min.
SMACZNEGO!
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta