Sekretem wspaniałych naleśników jest odpowiedni przepis na ciasto naleśnikowe. Poniższy przepis na ciasto tradycyjne można modyfikować wg własnych potrzeb.
Po dodaniu cukru otrzymamy ciasto naleśnikowe na słodko, jesli kakao to czekoladowe, posiekaną natkę pietruszki lub koperek – naleśniki ziołowe, odrobinę curry, lub pieprzu ziołowego – naleśniki do dań mięsnych, lub kuchni indyjskiej.
Zamiana części mąki na otręby lub grubą mąkę pełnoziarnistą spowoduje, że naleśniki będą 'zdrowsze’ oraz dla tych dbających o linię. Użycie mąki kukurydzianej lub gryczanej zamiast pszennej sprawi, że przepis ten może być wykorzystany dla stosujących dietę bezglutenową.
Jajko zmiksować z wodą i mlekiem.
Dodać olej i przesianą mąkę.
Ciasto naleśnikowe odstawić na 20 minut (gluten się zawiąże, ciasto zgęstnieje i bedzie je lepiej smażyć).
Na rozgrzaną patelnię wylewać porcje ciasta (odmierzać np. łyżką wazową) i smażyć z obu stron na złoty kolor. Ponieważ olej jest w cieście nie trzeba dodatkowo natłuszczać patelni. Z tej porcji wychodzi 10 naleśników o średnicy 20 cm.
Jest to przepis podstawowy, który sprawdza się także jako ciasto naleśnikowe na krokiety, z mięsem czy duszonymi warzywami. Także na słodko – owocami, dżemem, serkiem homogenizowanym, bitą śmietaną, kremem czekoladowym…
Proporcje wagowe przepisu:
150 gram mąki luksusowej typ 550, 240 ml wody, 120 ml mleka 2%, 1 jajko (o wadze 52 gramy), 2 łyżki stołowe oleju.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta