Marchewki oskrobać, umyć i zetrzeć na drobnej tarce. Żółtka utrzeć do białości z cukrem waniliowym i 17 dag cukru. Dodać starte marchewki i cynamon, dokładnie wymieszać. W oddzielnej misce ubić białka z resztą cukru. Sztywną pianę ostrożnie wyłożyć na masę marchewkową. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać bezpośrednio na pianę. Całość starannie wymieszać, dodać migdały i mieszać jeszcze chwilę. Dwie tortownice (7 i 26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Do większej wlać 4/5 przygotowanej masy, resztą napełnić mniejszą formę. Obydwa ciasta piec 50-55minut w 170-190stC. Przełożyć na deskę kuchenną, ostudzić. Gdy będą zimne, ułożyć mniejszy krążek po środku większego. Cukier puder przesiać przez sitko, utrzeć z 4-5 łyżkami ciepłej wody, polukrować ciasto. Do polewy można też dodać kilka kropli żółtego i czerwonego barwnika, tak by nabrała soczyście pomarańczowego koloru. Brzeg większego placka obłożyć marcepanowymi marchewkami. Na górnym placku pisakiem cukrowym namalować królika i ozdobić go kolorowymi perełkami. Oczy i nos królika można zrobić z pastylek czekoladowych.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta