Przepis na Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
1 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
1735
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką?

Śliwki myjemy a następnie kroimy na pół i wyciągamy pestkę. Drożdże, odrobinę cukru, łyżkę mąki i mleko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość wymieszać z pozostałymi składnikami, na koniec wlewamy roztopioną margarynę. Gotowe ciasto to takie, które odchodzi od rąk. Do wyłożonej papierem blaszki wykładamy ciasto i czekamy, aż lekko wyrośnie, wtedy układamy śliwki, wciskając skórką w ciasto. Dzięki temu skórka śliwki nie będzie kwaśna. Posypujemy cukrem waniliowym. Przygotowujemy kruszonkę 5 łyżeczek mąki, 5 łyżeczek cukru oraz 3 łyżeczki margaryny zagniatamy ze sobą. Powstałą kruszonką posypujemy ciasto. Ciasto pieczemy ok 45-50 min w temp. 180’c.

Podobne przepisy

Orzechowiec

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-09-20

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Kruche ciasteczka

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-04-10

Dodany przez: rfima

Kategoria: Ciasta

Biszkopt z masą waniliową

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2024-01-02

Dodany przez: beatkaa153

Kategoria: Ciasta

Ciasto z mleka w proszku

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2024-01-06

Dodany przez: agnieszka13

Kategoria: Ciasta

Kubuś

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-09-13

Dodany przez: malg0kolczyk0wnia

Kategoria: Ciasta

Charlotte Royale

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1440 min.

Data dodania: 2022-09-16

Dodany przez: bernika

Kategoria: Ciasta