Przepis na Ciasto drożdżowe półfrancuskie

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
120 min.
Czas przygotowania:
2 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
6110
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Z ciasta możemy robić różne francuskie przysmaki i na słodko – croissanty, bułeczki, ciasteczka i wytrawnie – zapiekanki ze szpinakiem, mięsem, porami…

Receptura została dodana w dniu: 18.03.2023
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2367 osób!
Bon Appétit!

Składniki

  • mąka 500 gram
  • mleko 300 ml
  • masło 4 łyżki
  • jajko 1 szt
  • sól 1 łyżeczka
  • drożdże instant 2 łyżeczki
  • tłuszcz do smarowania

do rozwałkowania

Jak zrobić Ciasto drożdżowe półfrancuskie?

Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka i odstawić, aby zapracowały. Mąke wymieszac z solą dodać ciepłe mleko, wyrosniete drożdze i zagnieść ciasto. Dodac jajko i 4 łyzki masła. Wyrobic jeszcze raz i odstawic do wyroścnięcia.
Następnie masło rozwałkować i na połowie ułożyć pokrojone w plastry masło. Nakryć druga połowa ciasta i rozwałkować. Znowu złożyć ciasto brzegami do środka i rozwałkować. Czynność powtórzyć 3 razy.

Podobne przepisy

Bajaderka Eli

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-07-01

Dodany przez: kaMisia13

Kategoria: Ciasta

Wafle

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2022-06-30

Dodany przez: monika4

Kategoria: Ciasta

Smaczny sernik

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-02-01

Dodany przez: beka

Kategoria: Ciasta

Biszkopt z żurawiną

Ile porcji: 22

Czas przyrządzenia: 50 min.

Data dodania: 2022-11-30

Dodany przez: CEZARY

Kategoria: Ciasta

Tort orzechowo kawowy – 1

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-07-21

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Ciasta

Czekolada i gruszki w cieście

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-09-07

Dodany przez: bernika

Kategoria: Ciasta