Przepis na Ciasto drożdżowe półfrancuskie

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
120 min.
Czas przygotowania:
2 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
6115
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Z ciasta możemy robić różne francuskie przysmaki i na słodko – croissanty, bułeczki, ciasteczka i wytrawnie – zapiekanki ze szpinakiem, mięsem, porami…

Składniki

  • mąka 500 gram
  • mleko 300 ml
  • masło 4 łyżki
  • jajko 1 szt
  • sól 1 łyżeczka
  • drożdże instant 2 łyżeczki
  • tłuszcz do smarowania

do rozwałkowania

Jak zrobić Ciasto drożdżowe półfrancuskie?

Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka i odstawić, aby zapracowały. Mąke wymieszac z solą dodać ciepłe mleko, wyrosniete drożdze i zagnieść ciasto. Dodac jajko i 4 łyzki masła. Wyrobic jeszcze raz i odstawic do wyroścnięcia.
Następnie masło rozwałkować i na połowie ułożyć pokrojone w plastry masło. Nakryć druga połowa ciasta i rozwałkować. Znowu złożyć ciasto brzegami do środka i rozwałkować. Czynność powtórzyć 3 razy.

Podobne przepisy

Drożdżówka z powidłami

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 25 min.

Data dodania: 2022-10-07

Dodany przez: pioge7

Kategoria: Ciasta

Ciasto z brzoskwiniami z galaretką

Ile porcji: 30

Czas przyrządzenia: 50 min.

Data dodania: 2022-11-30

Dodany przez: CEZARY

Kategoria: Ciasta

Kulki serowe

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-05-01

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Polewa z koniakiem

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-06-17

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Kruche ciasto z owocami

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-05-04

Dodany przez: netha

Kategoria: Ciasta

Ciasto Zebra

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-06-29

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta