Przepis na Ciasto a’ la tulipan

Dodano przez:
Ile porcji:
20
Łączny czas przyrządzania:
75 min.
Czas przygotowania:
75 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1229
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Zdjęcia

Składniki

Akcesoria

  • forma do babki
  • miska
  • trzepaczka
  • łyżka

Jak zrobić Ciasto a’ la tulipan?

Miękkie masło roślinne lub margarynę zmiksować z żółtkami jaj i cukrem, następnie dodać cukier waniliowy. Do masy przesiać mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować dodając olej.

W międzyczasie ubić sztywną pianę z białek dodając do nich szczyptę soli. Do masy dodawać po łyżce białek delikatnie je mieszając. Masę podzielić na 4 części. Do pierwszej dodać kisiel o smaku cytrynowym, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel o smaku wiśniowym i do ostatniej mak.

Masy przekładać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki w takiej właśnie kolejności. Po przełożeniu wszystkich mas (jedna na drugą) należy „przeciąć” masę wzdłuż nożem. Wstawić do piekarnika i piec przez około 50- 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Podobne przepisy

Biszkopt z jeżynami i bitą śmietaną

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-10-04

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Polewa czekoladowa

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-06-16

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Ciasto Zebra

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-06-29

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Kolorowe rolady

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-06-11

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Babka z czekolada i amaretto

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 90 min.

Data dodania: 2022-09-08

Dodany przez: bernika

Kategoria: Ciasta

Aromat cytrynowy

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-08-29

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Ciasta