Przepis na Ciasteczka figowe

Dodano przez:
Ile porcji:
30
Łączny czas przyrządzania:
45 min.
Czas przygotowania:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
857
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

ciasto

farsz

  • posiekane figi 20 dag
  • posiekane migdały 5 dag
  • konfitura z brzoskwiń 6 łyżek
  • nalewka morelowa 2 łyżki
  • mielony cynamon 0,5 łyżeczki

Jak zrobić Ciasteczka figowe?

Z cukru, mąki, proszku do pieczenia, masła, jajka i soli zagniatamy ciasto, dzielimy na 6 części, z każdej formujemy wałek o długości ok. 25 cm. Przygotowujemy farsz: wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę, dzielimy na sześć części i formujemy wałki podobnej długości. Wałki z ciasta rozpłaszczamy, by miały szerokość ok. 4 cm, smarujemy białkiem. Na każdym układamy wałek z masy bakaliowej, zawijamy w ciasto, kroimy na kawałki o długo ści ok. 5 cm. Pieczemy ok. 20 min w temp. 180 stopni c. Studzimy przy uchylonych drzwikach piekarnika.

Podobne przepisy

Placek z śliwkami

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-04-14

Dodany przez: tulipan

Kategoria: Ciasta

Sernik na ciemnym cieście

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-12-24

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Ciasteczka pieguski

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-03-16

Dodany przez: dodzia

Kategoria: Ciasta

Ciasto a’ la Snickers

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 90 min.

Data dodania: 2022-09-22

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Clafoutis z wiśniami i migdałami

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 90 min.

Data dodania: 2022-09-16

Dodany przez: bernika

Kategoria: Ciasta

Brzoskwiniowiec mamusi

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-05-12

Dodany przez: monika4

Kategoria: Ciasta