Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, najlepiej z piure ziemniaczanym lub ugotowanym na sypko długoziarnistym ryżem.
Przepis została opublikowana w dniu: 19.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2793 odwiedzających!
Smacznego!
Obrać cebule, odcinając „czapeczkę” od góry. Wydrążyć środek łyżeczką, tak aby pozostał brzeg szerokości około 1 centymetra. Pokroić odcięte i wydrążone części cebuli. Dokładnie zagnieść mielone mięso z jajkami i 2 łyżkami tartej bułki, doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką oraz rozmarynem. Do masy dodać kapary i wymieszać. Wypełnić cebule przygotowanym nadzieniem, mocno ugniatając. Rozgrzać na patelni oliwę lub olej. Ułożyć cebule stroną z nadzieniem do dołu. Smażyć je na średnim ogniu 3 minuty. Następnie zdjąć cebule z patelni a na tym samym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę. Osączyć na sitku pomidory, zalewę przecedzić do drugiego naczynia (potrzebna będzie do ewentualnego uzupełnienia nią później wyparowanego sosu). Pokroić pomidory na małe kawałki, dodać do cebuli. Wlać na patelnię pół szklanki rosołu. Krótko zagotować, doprawić sos do smaku solą, pieprzem oraz bazylią. Umieścić faszerowane cebule na patelni, przykryć, a następnie dusić na średnim ogniu jeszcze około 30 minut.
Kategoria: Warzywa
Kategoria: Warzywa
Kategoria: Warzywa
Kategoria: Warzywa
Kategoria: Warzywa