Przygotowujemy rozczyn drożdżowy z drożdży, ciepłego mleka i dwóch łyżek cukru. Odstawiamy go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski wraz ze szczyptą soli. Jedno jajko i jedno żółtko ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Masę jajeczną dodajemy do mąki wraz z rozczynem drożdżowym. Wyrabiamy ciasto dodając w miarę potrzeby mąkę. Na koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę i wyrabiamy dalej. Na tym etapie wyrabiania również możemy dodać mąkę, jeśli uznamy, ze ciasto jest zbyt luźne. Następnie odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po około 30 minutach ponownie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Po upływie kolejnych 30 minut możemy przystąpić do przygotowywania bułeczek. Od ciasta odrywamy niewielkie kulki, które układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i robimy w nich wgniecenie przy użyciu kciuka. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrosną smarujemy je roztrzepanym białkiem i na każdej bułeczce układamy po jednej truskawce lub po pół łyżeczki jagód. I wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 35 minut w temperaturze 160 stopni. Zobacz więcej
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta