Przepis na Babka czekoladowa

Dodano przez:
Ile porcji:
6
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
1 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
7896
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Zdjęcia

Składniki

  • margaryna 1 kostka
  • cukier 1,5 szklanki
  • czekolada 100 gram
  • żółtka 6 szt.
  • migdały 150 gram
  • biszkopty 100 gram
  • białka 6 szt.

Jak zrobić Babka czekoladowa?

Margarynę utrzeć z cukrem. Czekoladę pokroić na kawałki i roztopić, wkładając garnek z czekoladą w drugi z wrzącą wodą. Dołączyć do utartej masy. Stopniowo dodawać żółtka (masa musi być puszysta), a następnie zmielone migdały i pokruszone biszkopty. Ubić sztywną pianę z białek i połączyć z ciastem. Dobrze wymieszane ciasto wlać do formy wysmarowanej margaryną i posypanej kaszą manną lub tartą bułką. Piec do 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni. Upieczoną i ostudzoną babkę polać polewą czekoladową.

Podobne przepisy

Lekko pijany torcik

Ile porcji: 16

Czas przyrządzenia: 150 min.

Data dodania: 2022-12-17

Dodany przez: malina

Kategoria: Ciasta

Karpatka Kryśki

Ile porcji: 30

Czas przyrządzenia: 95 min.

Data dodania: 2022-11-30

Dodany przez: CEZARY

Kategoria: Ciasta

Ciasteczka pieguski

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-03-16

Dodany przez: dodzia

Kategoria: Ciasta

Ciasto z buduniem i galaretką

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-06-06

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Ciasto „Zielone”

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-08-17

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Tarta z rabarbarem i owocami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 80 min.

Data dodania: 2022-09-17

Dodany przez: bernika

Kategoria: Ciasta