Troszkę pracy ale są wspaniałe i zawsze mogą być świeże jeśli ktoś będzie chciał piec sobie codziennie bułeczki na śniadanie.
Receptura została dodana w dniu: 17.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2677 odwiedzających!
Smacznego!
Mąkę, sól i masło utrzeć ręką. W miseczce rozmieszać drożdże, wsypać do nich cukier i 4 łyżki mleka. Dokładnie wymieszać i wlać do mąki. Powoli wlewać pozostałe mleko, a na końcu jajko. Wyrobić rękoma. Jeśli jest zbyt luźne, dosypać trochę mąki. Odstawić do 2 godzin (przykryć ściereczką), aż podwoi swoją objętość. Piekarnik nagrzać do temperatury 230°c. Z ciasta formować małe bułeczki, układać je na dużej, wysmarowanej oliwą blaszce, zostawiając odstępy między bułeczkami (około 4 centymetrów). Bułeczki posmarować mlekiem, posypać otrębami, lnem i słonecznikiem (ziarnami) i wstawić do piekarnika na ok 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200°c i piec kolejne 5 – 10 min. Mi z tych proporcji wychodzi 10 bułeczek.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta