Brzoskwiniowe ciasto olejowe to wilgotne i aromatyczne ciasto. Naprawdę zawsze się udaje, nawet gdy wymieszamy wszystkie składniki w misce, bez uprzedniego miksowania jajek z cukrem 🙂
Przepis na ciasto olejowe jest uniwersalny i brzoskwinie można zamieniać na inne owoce – truskawki, rabarbar, śliwki czy maliny.
Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Brzoskwinie umyć i pokroić w szesnastki.
Zmiksować jajka z cukrem. Przesiać mąkę z proszkiem i solą. Do jajek dodać olej, aromat i wodę, wymieszać i dodać mąkę. Duża blachę wyłożyć papierem i wylać ciasto. Na wierzchu ułożyć kawałki brzoskwiń. Po wierzchu posypać płatkami migdałowymi.
Wstawić do piekarnika i piec 45-55 minut.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta