W moich szafkach ze skarbami nadal mam zapasy ususzonych zeszłorocznych grzybów. A ze niedługo będzie pora na nową dostawę więc trzeba było coś z porcją grzybów zrobić. A co może być pyszniejszego niż aromatyczny śmietanowy sos grzybowy i pływające w nim kruche mięso
Kotlety rozbić, obsypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i smażyć kotlety z każdej strony po 2-3 minuty, do momentu, aż się delikatnie zarumienią. Cebule pokroić w drobną kostkę. Grzyby umyć, odcedzić, duże kawałki pokroić na mniejszą kostkę. W przypadku suszonych namoczyć przez 15 minut, podgotować przez 5, odcedzić ale wywar zostawić. Na drugiej patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem, smażyć przez ok. 5 minut, na wolnym ogniu. Podlać winem, dusić razem do momentu odparowania wina, po czym podlać bulionem (można dodatkowo podlać częścią wywaru z gotowania grzybów), dodać ziele angielskie, liść laurowy, kilka gałązek tymianku. Dodać podsmażone kotlety i dusić razem ok 15 minut, aż mięso i grzyby będą miękkie. Na koniec dodać wg uznania śmietanę, posiekany koperek, wymieszać razem. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Podałam ze szpinakowym tagiatelle.
Kategoria: Grzyby
Kategoria: Grzyby
Kategoria: Grzyby
Kategoria: Grzyby
Kategoria: Grzyby